Iατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Ελένη Σολιδάκη MD, MSc, PhD, FEBPRM
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
Fellow of European Board of Physical and Rehabilitation Medicine
Μαιάνδρου 9, Χίλτον 6973388491
Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα;

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση που χρησιμεύει στη διερεύνηση και παρακολούθηση των νευρομυικών παθήσεων, δηλαδή των παθήσεων που αφορούν τους μύες και τα περιφερικά νεύρα. Τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους μύες μέσω ηλεκτρικών δυναμικών. Αυτά τα δυναμικά καταγράφονται και μετρώνται στη διάρκεια της εξέτασης. Οι μετρήσεις αυτές εκφράζονται με αριθμούς ή διαγράμματα και οδηγούν τον εξεταστή στη διάγνωση.
Πότε πρέπει να κάνω ηλεκτρομυογράφημα;
Το ηλεκτρομυογράφημα βοηθάει τη διάγνωση σε περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα όπως:
-
μούδιασμα
-
απώλεια της αφής
-
μυική αδυναμία
-
κράμπες
-
παράλυση
-
ακούσιες μυικές συσπάσεις (δεσμιδώσεις)
Τα αποτελέσματα του ηλεκτρομυογραφήματος βοηθούν το γιατρό σας να καταλήξει στη διάγνωση διαφόρων καταστάσεων σαν τις παρακάτω:
-
Παγιδευτικές νευροπάθειες όπως για παράδειγμα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
-
Διάχυτες νευροπάθειες όπως οι πολυνευροπάθειες
-
Παθήσεις των μυών όπως οι μυικές δυστροφίες
-
Ριζοπάθειες
-
Παθήσεις της νευρομυικής σύναψης όπως η βαρειά μυασθένεια
-
Άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση
Πώς γίνεται το ηλεκτρομυογράφημα;
Το ηλεκτρομυογράφημα περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος δίνονται ηλεκτρικά ερεθίσματα με ηλεκτρόδια πάνω στο δέρμα και υπολογίζονται οι ταχύτητες αγωγής του ερεθίσματος πάνω στα κινητικά κι αισθητικά νεύρα. Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα ρούχα από τα χέρια ή τα πόδια σας. Ο εξεταστής δίνει ερεθίσματα σε διάφορα σημεία και μετράει τη μεταξύ τους απόσταση με μια μεζούρα. Το μέρος αυτό της εξέτασης λέγεται και νευρογράφημα.
Στο δεύτερο μέρος της εξέτασης χρησιμοποιείται ένα βελονοειδές ηλεκτρόδιο, δηλαδή ένα ηλεκτρόδιο που στην άκρη του προσαρμόζεται μία λεπτή βελόνα μιας χρήσης. Αυτή τοποθετείται σε διάφορους μύες ανάλογα με τα συμπτώματα αλλά και τα ευρήματα από το νευρογράφημα και καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα μέσα στον μυ. Ο πόνος του τσιμπήματος είναι ελάχιστος.
Αν έχετε προγραμματίσει να κάνετε ένα ηλεκτρομυογράφημα, θα πρέπει να φορέσετε ρούχα που αφαιρούνται εύκολα. Καλό είναι να αποφύγετε την εφαρμογή λιπαρής κρέμας στο δέρμα. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό που θα πραγματοποιήσει την εξέταση για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε καθώς και για την παρουσία εμφυτευμένου καρδιακού βηματοδότη ή απινιδωτή.